agneslovisaandersson.blogg.se

2013-05-27
21:47:35

Skit bra text om nellie berntsson men också andra bloggare

Jag träffade Nellie och hennes pappa på ett Espresso House här i centrala Stockholm för cirka 2 månader med anledning av ett möte som vi båda skulle medverka på efter att en längre tid haft kontakt med både Nellie och hennes föräldrar via våra sociala medier. Vi diskuterade livet, bloggosfären, människor, internethat och kärlek - Ja, vi hann med i stort allting på de timmarna vi sågs. Det kändes lite som jag satt där med min egna lillasyster, delade med mig av tankar, erfarenheter men lyssnade även noga på vad denna kloka, endast 12-åriga tjej hade att berätta. Jag sa flera gånger under samtalets gång till Nellie att det är märkligt hur vi (vissa av oss) bloggare blir lite som en familj, vi värnar om varandra och varandras välmående, tipsar, lyfter, pushar och ger positiv feedback (självklart finns det undantag) – Där och då uppstod uttrycket ”Lilla bloggfamiljen”, mest på skoj, men ändå så sant på något vis.

Nellie är 12, snart 13 år gammal och har tagit ”bloggvärlden” med storm. Hennes liv har blivit vad vi skulle kalla en internetsuccé och granskas dagligen – Det har stormat och det har diskuterats mycket kring denna endast 12-åriga tjej som skapat sig ett namn och som idag jobbar med stora företag och driver en av Sveriges största bloggar. Folk ifrågasätter Nellie, hennes bloggande men också hennes familj och då speciellt föräldrarna. - ”Hur kan de tillåta sin 12-åriga dotter att driva en blogg med över 170 000 unika besökare och närmare 50 000 följare på Instagram?” Nellie har ett intresse, och min uppfattning är att hennes föräldrar har fullständig koll på vad som skrivs i bloggen och låter Nellie vara det barn hon faktiskt är - Ett barn som tillåts leva ut sina drömmar.

Vänd på steken och ifrågasätt istället de som står dig närmast - Vem gav din 12, 13, 14, 15, 25-åriga son eller dotter rätten att ifrågasätta Nellies intresse och hennes familj? Vem gav ditt barn rätten att mobba? Vem gav ditt barn rätten att spotta på, nedvärdera och håna Nellie i skolan, på stan och inte minst på nätet? Nellie tvingades byta skola och utstå dagliga hot på grund av det faktum att hon har ett intresse som råkat gå bra. Ett intresse som finns att ta del av offentligt här på nätet. Där någonstans tycker jag att fokuset borde ligga. Nellie föregår i sin blogg med gott exempel, hon tar upp tankar som snurrar i huvudet på en helt vanlig tonåring, hon visar upp sina drömmar, visioner och mål inom ridsporten och har i och med sitt offentliga liv också fått många krav och måsten på sina axlar – Endast 12 år gammal. I och med detta kommer automatiskt ett ansvar - Hon ska föregå med gott exempel sju dagar i veckan och har inte riktigt samma möjlighet som alla andra jämnåriga att genomgå för hennes ålder, de helt vanliga ”misstag” och snesteg som man gör i den åldern. Varje steg hon tar har ett vakande öga på sig, men det är en verklighet som Nellie själv har valt och som hon är väl medveten om i och med att hennes blogg blivit så populär.

Året är 2013 och än idag kan majoriteten av vår omgivning inte glädjas för varandras framgångar och styrkor - Vuxna människor krisiterar, förnedrar, mobbar och kränker Nellie dagligen – Inom ridsporten, på skolan, på nätet, ja, till och med runt middagsbordet framför sina egna barn som befinner sig i precis samma ålder som Nellie. Och de frågar sig vart världen och dagens ungdomar är på väg? Jag tycker att det är fruktansvärt. Vi alla fortsätter att bli förvånade när vi läser i kvällstidningen att ett barn eller ungdom valt att avsluta sitt liv på grund att mobbning. Det är skrämmade hur lätt människor tar på mobbning - Och framför allt hur "accepterat" det tycks ha blivit att göra det i sociala medier. Nätet är en "ny" form av mobbning som följer dig hela vägen till och från skolan, den jagar dig alla dagar i veckan, dygnet runt - På Facebook, Instagram, Twitter, bloggen.

Men vad sänder man egentligen ut för signaler när vuxna människor själva, öppet hånar och kritiserar en endast 12 år gammal tjej framför deras egna barn? Blir man då förvånad när man hör att sitt egna barn är just den personen som skriver ”Fyfan vad ful du är!” öppet på Nellies Instagram, på Facebook och i bloggen? När ska människor vakna upp och kunna glädjas för varandras framgångar istället? Att älska alla människor går inte, men att acceptera och framför allt respektera varandra, det kan vi alla bidra med. Och fram för allt, kan vi inte bara låta Nellie få göra detta om hon nu helst av allt själv vill det? Vilket jag tror. Kan vi inte istället glädjas för att Nellie tar sin roll som förebild på största allvar och plockar upp oerhört viktiga frågor i sin blogg - Så som just näthat och mobbning. Kom ihåg - Nellie kan vara ditt barns största förebild. Kom ihåg, Nellie är själv bara ett barn. 12 år gammal.

#tillsammansmotmobbning - Är ett initiativ av antimobbningsorganisationen Friends som fler borde ta efter och använda sig utav. Varför inte använda hashtagen #tillsammansmotmobbning i nästa bild på Instagram för att visa att du inte står bakom mobbning - Att du istället är med oss i kampen MOT mobbning i alla dess former! Tillsammans kan vi skapa förändring. Du och jag.

Jag står bakom dig Nellie & gläds för all din framgång. Fortsätt att vara den fantastiska förebild du är för unga tjejer och killar där ute. Besök Nellies blogg – www.nellieberntsson.se




// Så bra text som just nu handlade om nellie men det är även andra stora bloggare också. Riktigt bra text :D


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: